.
\

DROOMSYMBOLIEK 

Ik geef regelmatig een cursus Dromen en droomsymboliek. Dit is een hele leuke en leerzame cursus voor mensen die hun dromen goed kunnen onthouden, maar het nut en de betekenis er niet van kennen. 
Hier vind je alvast wat uitleg over de slaap en dromen en de symboliek hiervan.
Hier wil ik aan je uitleggen wat er 's nachts met u gebeurt wanneer je slaapt.

We weten allemaal dat we slaap nodig hebben om lichaam en geest uit te laten rusten. Zeker wanneer je oververmoeid bent, dan heb je veel slaap nodig. Onze slaap hebben we ook nodig om dingen van de dag of zelfs van het verleden te verwerken, waardoor je dus gaat dromen.  

Wanneer we 's nachts gaan slapen stijgen wij energetisch een stukje uit ons fysieke lichaam.  
Dit heeft een belangrijk doel. Wij gaan dan namelijk de dingen van de dag verwerken. Heb je een onrustige spannende dag gehad, dan is het vaak zo dat je ook onrustig gaat slapen en vaak wakker zult worden.

In een latere slaapfase die volgt, gaan we de dingen uit het verdere verleden verwerken.
Het doel van dat we uit het lichaam stijgen is namelijk, dat je je niet bewust bent van de verwerking die je 's nachts ondervindt, anders zou het een belasting voor je kunnen vormen. Echter is het wel zo, wanneer je in een periode met heel veel spanningen en emoties zit, wakker kunt worden van de verwerking hiervan. Je lichaam maakt dan adrenaline aan, waardoor je rond een uur of twee of drie klaarwakker bent en niet meer kan slapen. Vaak is het dan zo dat we tegen de ochtend toch nog in slaap kunnen vallen. Maar helaas, dan gaat de wekker af en begint er een nieuwe dag. Het verwerkingsproces 's nachts kan dus erg lastig zijn.

Een mogelijkheid is naar het bos en te wandelen om zo tot innerlijke rust te komen of om lekker op vakantie gaan. Wanneer het laatste niet tot de mogelijkheden behoort, volstaat een paar dagen goed uitrusten en bijslapen ook.

Wanneer mensen een burn-out of een hele, langdurige spannende periode achter de rug hebben, bemerk je dat er heel veel behoefte aan is slaap, zodat tijdens de slaap hun lichaam en hun geest de spanningen kunnen verwerken.

Ook maak je 's nachts contact met het Universum.
In het Universum zit verleden, heden, en de toekomst. Dit is ook de reden dat je goed naar je gevoel moet luisteren, omdat je onbewust vaak alles wel weet. Denk er maar even aan, wanneer je in gevaarlijke situatie terecht komt, bijvoorbeeld bij een gevaarlijke kruising, dat je al een raar (voor) gevoel krijgt in je buik. Ik zou zeggen: luister naar dat gevoel. Wanneer je iemand in de ogen kijkt en je krijgt daar een raar gevoel bij, kun je er donder op zeggen dat je problemen krijgt met deze persoon. Kortom, onbewust krijgen we signalen door, waar we beter naar zouden kunnen luisteren. 
Daarom wordt er ook wel gesteld dat de waarheid in jezelf zit.

Maar terug bij de droom/slaapfase. Tegen de ochtend zakken we weer terug in ons lichaam en zijn wij nog altijd half verbonden met ons lichaam. Dat is het moment dat we gaan dromen. Deze dromen zijn vaak in kleur. Het kan dan zijn dat we boodschappen krijgen van onze gids. Deze dromen kunnen we ook wel categoriseren maar dat zou teveel zijn om deze allemaal op te noemen. De belangrijkste zijn in ieder geval: voorspellende dromen, waarschuwende dromen, maar ook pad dromen (Waar bevinden wij ons op ons levenspad). Ook overleden mensen kunnen dit tijdstip aangrijpen om zich te laten zien of om een boodschap aan ons door te geven. Wanneer je overleden mensen ziet in je droom, is dat werkelijkheid.

Het nadeel is van het half bewust, half onbewust dromen, dat wanneer je 's morgens wakker wordt en met de start van de dag begint, je de droom vaak niet meer weet te herinneren, tenzij je deze direct bij het ontwaken opschrijft! Dat zou je eigenlijk moeten doen, want in iedere droom zit een betekenis/boodschap. Hieronder vind je heel veel droomsymboliek. 

Wil je nog meer weten over de functie van slapen/dromen, dan raad ik je aan mijn cursus dromen en droomsymboliek te volgen.

 

Symboliek van dromen


Wanneer je je droom hebt opgeschreven, dien je ook te kijken naar de dingen of dieren die in deze dromen voorkomen. Eigenlijk is het zo dat je een droom zo gedetailleerd mogelijk moet opschrijven. Wanneer je dat gedaan hebt en stel er komt bijvoorbeeld een krokodil in het verhaal voor (het maakt niet uit of het hier een paarse opblaaskrokodil betreft of een echte) moet je vooral de eigenschap van het beest gaan vertalen. Even een voorbeeld van een krokodil. Deze zit meestal in het water en als ik dicht bij het water kom zal de krokodil mij proberen aan te vallen, om zijn territorium te verdedigen.
De uitleg hiervan is: water staat altijd voor gevoel. Als ik dus te dicht bij het gevoel van de persoon waar ik mee bezig ben kom dan zal hij mij proberen op afstand houden, dus ik heb (in dit geval) te maken met iemand die ooit gekwetst is in het gevoelsleven.

Ik zal proberen het een het ander uit te leggen over de werking van symboliek en wat je ermee kunt doen. Om te beginnen moet ik uitleggen dat iedereen zijn eigen symboliek heeft. Wanneer je inspiratie krijgt van buitenaf dus door middel van een gids, dan zal jouw gids die beelden brengen waar je iets mee kunt. Deze pagina is bedoeld om een voorbeeld te geven hoe je dit kan vertalen en zodoende hier je zelf makkelijker kunt maken. Er zijn veel boeken geschreven over dromen, maar ik vind dat deze het net niet hebben. Ik ga uit van vrije wil en het betekent dat iedereen zo zijn eigen symboliek heeft al naargelang wat de persoon heeft meegemaakt. Om een klein voorbeeld te geven, die ik vaker als voorbeeld gebruik, omdat deze heel veel duidelijk maakt: wanneer ik bijvoorbeeld een glas bier zie denk ik persoonlijk direct aan een feestje. Voor een ander persoon kan een glas bier de associatie van dikke ellende oproepen, wanneer diens vader alcoholist is geweest. Wat bij symboliek wel van groot belang is, is natuurlijk de manier hoe je de vertaalslag maakt . Je dient de belangrijkste eigenschappen van het dier of (gebruiks)voorwerp naar voren halen.

Nog even een paar belangrijke basisprincipes: wanneer je over water droomt gaat het altijd over gevoelszaken. Dus water staat voor gevoel.
Het vuur betekent verandering, denk even aan een bosbrand : het oude bos gaat weg en maakt plaats voor meestal een ander soort bosvorming met andere begroeiing. Dus je kun ook stellen dat er iets weggaat en iets anders voor in de plaats komt.
Wanneer je over lucht droomt dan betreft het meestal verstandzaken. Dat vind je ook weer terug bij tarotkaarten: verstand is lucht. Zoals zwaarden voor strijd staat..
Wanneer je over huizen droomt betreft het meestal een persoon. Gebouwen bijvoorbeeld waar meerdere mensen inzitten: het gaat over meerdere personen of een groep mensen.

Hieronder geef ik uitleg van een aantal symbolen die vaak voorkomen (in boodschappen en dromen).

Uit het dierenrijk:

Uil
De uil staat natuurlijk in de volksmond voor wijsheid en de uil is ook een van de weinige vogels, zo niet de enige, die je niet kan horen aanvliegen. Inspiratie komt dan ook op de meest vreemde tijdstippen 'aangevlogen'. Het symbool betekent dus dat er wijsheid op u afkomt.

Het uilenbord
Het uilenbord zit boven op de nok van het dak van een boerderij. Het gaat om het hoogste gedeelte van een huis, de zolder. Men gebruikt op een boerderij de zolder om hooi en stro op te slaan. Dat is een lekker plekje voor muizen. Vandaar de uilenborden. Deze verschaffen uilen toegang tot de zolder, zodat deze de muizen kunnen vangen.

Uitleg van de symboliek: een huis dat ben je zelf of diegene waar je over droomt. Een zolder staat voor het hoofd, dus het denken. In je hoofd zitten allemaal muizenissen, oftewel verkeerde gedachten. De uil staat voor wijsheid. Conclusie: je moet met wijsheid de negatieve gedachten “muizenissen” uit je hoofd halen.

Krokodil
Een krokodil bevindt zich in het water en als ik dicht bij het water kom, dan zal de krokodil mij aanvallen om zijn territorium te verdedigen. Uitleg van deze symboliek: water is gevoel, wanneer ik dus te dicht bij het gevoel van iemand komt zal deze mij proberen op afstand te houden, omdat deze in het verleden gekwetst is in haar of zijn gevoel. Ik heb dus te maken met iemand die behoorlijk gekwetst is geweest.

Vogel
De vogel staat voor vrijheid. Dus een vogel in een kooitje betekent dat iemand niet zijn volledige vrijheid niet heeft en gebonden is aan afspraken of verplichtingen. Ook betekent dit vaak dat mensen door bepaalde situaties zichzelf vast zetten. De bedoeling is dan ook om jezelf weer vrij te maken.

Bever
Het gaat natuurlijk bij symboliek over de belangrijkste eigenschappen van hetgeen je ziet. De belangrijkste eigenschap van de bever is, dat deze naast dat het een knaagdier is, vooral dammen bouwt in het water. Conclusie: water staat voor gevoel, dus het betreft hier: werken aan je gevoel. Dat kan een cursus zijn of het kan zijn dat je jezelf op bepaalde (gevoels)vlakken wilt verbeteren. Het kan ook zijn dat je vindt dat je je anders moet gaan gedragen, enzovoort enzovoort.

Arend
Dit is een roofvogel, maar het belangrijkste kenmerk van deze vogel zijn zijn ogen. Deze vogel soort kan het beste zien van alle wezens hier op aarde. Ook al vliegt de arend 2 km hoog, hij kan nog steeds een muisje op de grond zien lopen. Betekenis van dit symbool: u ziet het scherp zo u het ziet, geen twijfel over mogelijk.

Koe
Dit is een leuk symbool dat toch wel veel voorkomt. Als ik naar de koe kijk dan vind ik dat het beest veel geeft. Een koe is niet geschapen om altijd maar melk te geven. Eigenlijk wordt de koe gemanipuleerd om maar zo veel mogelijk te geven. Conclusie: als we dit symbool bij iemand zien,dan hebben we te maken met iemand die geen nee kan zeggen en vaak gemanipuleerd wordt. Vaak wordt deze persoon ten onrechte voor andermans karretje gespannen. Sorry dames, maar ik zie dit symbool toch wel heel vaak bij moeders.

Olifant
Even een gemakkelijk symbool tussendoor. Een olifant heeft natuurlijk een dikke huid. Dus dit betreft een persoon die veel kan hebben.

Duif
Nog een makkelijk symbool. Uitleg: er is iemand die vrede met u wil. Dit betreft met name een witte duif. Wanneer ik bij een persoon een witte duif zie met een takje tussen zijn snavel, vind ik dat altijd van zeer veel moed getuigen, omdat dit (meestal) degene is die de ruzie niet veroorzaakt heeft.

Slang
Je heb veel verschillende soorten slangen. Het eerste symbool van de slang is dat je naar de kleur moet kijken. In een dokters vignet vind je vaak ook een slang. Het moge duidelijk zijn dat de kleur rood qua gezondheid niet goed is. Oranje betekent uiteraard dat het wel beter kan. Als je de kleur groen ziet, is er qua gezondheid niets aan de hand. Wanneer je een slang ziet die bijvoorbeeld al kronkelend door het kreupelhout gaat, betekent dat het volgende: ook al is de situatie nijpend, u vindt altijd wel een weg om er doorheen te komen. De derde slang is een slang die zich opricht en die zijn dubbele tong laat zien. De betekenis daarvan is dat je te maken hebt met iemand die niet te vertrouwen is.

Vis
Ook een gemakkelijk uit te leggen symbool. Dit betreft een persoon die zich als een vis in het water voelt. Of er komt een periode aan, waarbij u zich als een vis in het water zult gaan voelen.

Draak
Een draak symboliseert dat u voor de liefde strijd. Denk maar even aan de sages en legendes. De rol van de draak is het beschermen van iets moois (in sprookjes de prinses of een schat).

Paard
Een paard met zijn hoofd in de linkerrichting betekend dat een persoon staat klaar staat voor vertrek. Dat kan op werkgebied zijn, op het gebied van relatie, maar kan ook een verhuizing betekenen. Het kan overigens ook betekenen dat een persoon zo sterk is als een paard.

Hond
Betekenis van een hond is: trouw blijven aan jezelf. Een hond is namelijk onder alle omstandigheden heel trouw aan zijn baas, zelfs als de hond niet goed wordt behandeld. Conclusie: blijf trouw aan jezelf, luister naar jouw eigen gevoel.

Kat
De betekenis van een zwarte kat betekend dat u last heeft negativiteit.

Mier
Lijkt me duidelijk: Druk, druk, druk!

Vlinder
Leg je niet teveel vast, maar probeer te kijken waar je je goed bij voelt. Dit kan ook betekenen dat je informatie bij verschillende bronnen moet zoeken.

Nu een kleine greep uit voorwerpen:

Venster
Het spreekwoord luidt ook wel "door het venstertje van iemand anders kijken". Of wel: waarom doet de persoon dingen die hij doet, vaak heeft dat te maken met het verleden. Dus wanneer je dit symbool ziet is het bedoeling dat je even verder kijkt dan je neus lang is.

Een brug over het water
Dit symbool lijkt me niet zo moeilijk. Deze betekent simpelweg dat jij je over een bepaald gevoel heen moet zetten. Hier hebben wij verschillende varianten van. Zo kan de brug ook een smalle loopplank zijn over het water. Dan moet je dus iets meer moeite doen. Wanneer er helemaal geen brug of plank over water ligt, dan moet je dus springen. Een weer wat moeilijkere variant is een brede sloot met een polsstok. Conclusie: Je moet veel moeite doen om over een bepaald gevoel heen te komen.

Etalageruit
Een etalageruit is gebouwd in de hoop dat mensen de voorwerpen (kleding etc) zien die in de etalage liggen.Wanneer je dit symbool ziet bij een persoon, betekent het dat diegene eigenlijk hulp nodig heeft en ervan uitgaat dat mensen dat wel zien, alleen durft de persoon het niet te vragen. Conclusie: wanneer je hulp nodig hebt moet je er om vragen. Ga er niet vanuit dat een ander het wel ziet. De meeste hebben oogkleppen op.

Schoolbord
Een schoolbord staat symbool voor (weer) iets leren. Daarmee kan het volgen van een cursus worden bedoeld, maar het kan ook heel goed duiden op gebeurtenissen die leerzaam kan zijn. Of er komt een leerzame periode aan.

Schaakbord
Het symbool van een schaakbord houdt in dat de situatie heel precair is en dat je goed dient te beseffen dat welke actie je ook onderneemt, er altijd een tegenactie plaats kan vinden. Probeer net als bij het schaken, van tevoren in te schatten wat je tegenpartij eventueel gaat doen wanneer je in actie komt.

Kerktoren
Een kerktoren staat symbool voor het geestelijke stukje van een persoon. Wanneer aan de kerktoren ook nog een vlag hangt, dan betekent het dat deze een persoonlijke geestelijke overwinning op zichzelf behaald heeft. 

Vlag : Wanneer je een vlag ziet betekent het een overwinning op jezelf.

Toilet
Wanneer je naar het toilet gaat moet je dingen los laten die niet meer bij je horen. Symbolisch gezien is er dus een einde gekomen aan een relatie, een werksituatie of iets anders.

Vuurtoren
De vuurtoren staat meestal vlakbij de haven, hij is gebouwd om schepen op zee naar veilige havens te krijgen. Bij zwaar weer kunnen schepen de weg kwijt zijn en letterlijk in het duister tasten.

Uitleg hiervan: de schepen staan natuurlijk voor mensen die in zwaar weer verkeren (vervelende omstandigheden) of mensen die niet meer weten welke kant ze op moeten, verzuipen in hun gevoel en of echt in het duister tasten. Conclusie: Water staat voor gevoelszaken en de vuurtoren staat voor iemand die de helpende hand biedt om zo mensen weer in een veilige haven te krijgen. Dit symbool wordt ook gezien bij mensen die mediamiek zijn en proberen anderen een helpende hand te bieden.

Boot
Het symbool boot behoeft nogal wat uitleg. Er zijn natuurlijk heel veel type boten en schepen. Wanneer ik een boot als symbool zie, dan kijk ik vooral naar de achterkant van de boot, namelijk het roer. Wanneer je een roer ziet, betekent het dat het roer dus om moet. Een boot ligt natuurlijk ook in het water en water staat voor gevoel. Een boot heeft dus ook met gevoelszaken te maken. Wanneer je een zeilschip ziet, betekent het dat u kracht van boven krijgt om door een gevoelige periode heen te gaan. Een zeilschip wordt namelijk voortbewogen door de wind. Wind is ook een kracht die je niet ziet, maar wel kunt voelen. Kracht van boven is ook een kracht die je niet ziet, maar heel duidelijk voelbaar is. Met andere woorden u wordt nu echt geholpen. Een ander symbool van een boot is: u staat zelf aan het roer van een schip. U blijft bij uw eigen gevoel en vaart uw eigen koers.

Auto
Het symbool auto staat voor vrije wil. Met een auto kun je alle richtingen opgaan. Voorbeelden: wanneer ik gefocust wordt richting de koplampen van de auto, betekent dat voor mij dat de koplampen daar al schijnen waar de auto nog niet is. Uitleg: dat betekent dat ik te maken heb met een persoon die eigenlijk al weet waar het naartoe gaat. Ook zie ik wel eens een auto waarbij iemand een uitwijk manoeuvre moet maken. Dat betekent voor mij dat deze persoon niet zo goed bezig is en meer op moet gaan passen. Wanneer een kofferbak van een auto vol ligt met oude koffers, heeft iemand oude balast bij zich. Deze oude koffers mogen weggegooid worden. Een achteruitkijkspiegel betekent: kijk niet naar achteren (achterom), maar vooruit. Beschouw het verleden als een leermoment en is het niet de bedoeling dat je daar nog langer in blijft hangen. De remmen: misschien is het nodig om even pas op de plaats te maken. Richting aangeven: Wanneer je iets aan jezelf verandert (een andere weg inslaat), laat dat dan aan je omgeving weten. Antenne van een auto: u krijgt heel duidelijk inspiratie.

Trein
Een trein staat op een rails. In tegenstelling tot een auto, kan deze dus niet naar links of rechts gaan. Symbolisch gezien staat de trein voor je vaste levenspad en zaken die je mee moet maken. Een aantal voorbeelden van een trein: de trein komt aan op het station en er stappen mensen uit en er stappen ook weer mensen in. Betekenis: je komt gedurende je leven heel veel mensen tegen van wie je iets moet leren. Wanneer een persoon niet meer bij je past, komen er nieuwe kennissen op je pad en oude gaan uit beeld. Daar moet je dus niet (te lang) verdrietig om zijn, het hoort gewoon bij je levenspad.

Nog eentje dan: klok: lijkt me logisch. Er is meer tijd nodig of het is nu tijd.

Even de symboliek van een paar Bijbelse gebeurtenissen: 

Mozes leidde het volk uit Egypte en kwam voor het water (de Zee) te staan. Hij moest met zijn staf het water aanraken om het water uit een te laten gaan, zodat hij een pad had om door te kunnen gaan. Uitleg: soms moet je je gevoel aan de kant zetten om in bepaalde situaties doorgang te vinden. 

Nog een mooi voorbeeld: Jezus brak 12 broden om zodoende het hele volk voeding te geven. Uitleg hiervan: de broden duiden op de 12 discipelen en de discipelen gaven het volk geestelijke voeding. Eten staat namelijk voor geestelijke voeding.  
Dromen en droomsymboliek door Keimpe Zwart


Telefoonnummer voor Nederland 06 27 41 75 70
Telefoonnummer voor België 0031 6 27 41 75 70
E-mail adres keimpe@keimpe.be 

 

 

 

 

 

Op de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend. 


E-mailen
Bellen
Map
Info